Onze ezels
Joris
Geboortedatum: 1997
Geslacht: mannetje
Ras: grijze ezel
Joris Buitenwereld

Rafi
Geboortedatum: 01-01-1990
Geslacht: mannetje
Ras: grijze ezel
Rafi Buitenwereld

Mijn kenmerken

Balken
Het geluid dat ik het vaakst maak heet balken. Ik maak ook nog wel andere geluidjes, maar ik praat vooral met mijn lijf. Als ik mijn oren in mijn nek leg ben ik boos. Soms stamp ik ook met mijn achterbeen hard op de grond. Maar ik kan ook laten zien dat ik je aardig vind, door mijn oren naar voren te steken, en met mijn neus tegen je aan te komen.

Zandbad of borstelen?
Mijn vacht blijft niet vanzelf mooi, daar moet ik wel wat voor doen. Als mijn huid jeukt, of ik ben aan het verharen, dan ga ik vaak rollen in het zand. Zo gaan gelijk ook alle kriebelbeestjes weg. Jij kan me hier ook bij helpen, door me te borstelen.

Maatje
Ik kan niet tegen alleen zijn. Het liefst heb ik andere ezels om me heen, maar ik kan het ook goed vinden met koeien, paarden, pony’s en geiten.

Lekker warme vacht
In de winter voelt mijn vacht anders dan in de zomer. Dat komt doordat ik een wintervacht krijg. Dan krijg ik het niet koud in de winter. Mijn haren zijn dan veel langer dan in de zomer. Mijn wintervacht blijft heel lang zitten, tot het weer bijna zomer is.

Grazen
Ik sta de hele dag in de wei te grazen. Daar moet ik wel goed opletten wat ik eet, want van veel bloemen, zoals boterbloemen, klaprozen en paardenbloemen krijg ik buikpijn. Ik krijg elke dag ook hooi en soms krijg ik iets lekkers, zoals een boterham of een wortel.

Wist je dat … ?
… een mannetjesezel een hengst heet, en het vrouwtje een merrie.
… een ezel tussen de 140 en 200 kilo weegt en wel 40 jaar oud kan worden.
… ezels wel 12 maanden zwanger zijn, en dan 1 veulen krijgen.
… een ezel een beetje eigenwijs is. Ze denken na voordat ze iets doen.
… ezels in veel landen gebruikt worden als vervoersmiddel. Ze nemen mensen, maar     vooral spullen mee op hun rug.
… een Poitou-ezel (bepaald ras) wel 1.50 meter hoog kan worden.