Onze jonge koe
Meike
Geboortedatum: 8 april 2016
Geslacht: vrouwtje
Ras: melkkoe
Meike 02 Buitenwereld
Mijn kenmerken

Loeien
Het geluid dat ik maak heet loeien, zo praat ik met de andere koeien. Dat is vooral handig als ik iemand kwijt ben. We loeien naar elkaar om elkaar terug te vinden. Ik praat ook tegen jou als ik loei, vooral als ik honger heb.

Bertha 123
Ik heet vaak precies hetzelfde als mijn moeder. Nou, eigenlijk, bijna precies hetzelfde. De nummers in mijn naam zijn anders dan bij mijn moeder. Mijn zusje, tante en oma heten ook allemaal hetzelfde. De boer geeft ons dezelfde naam zodat hij goed weet wie er familie van elkaar is.

Vliegenmepper
Ik vind vliegen niet zo fijn. Ze kriebelen zo op je huid en sommige vliegen prikken zelfs. Daarom heb ik altijd een vliegenmepper bij me, achteraan mijn lijf. Met mijn staart kan ik zo de vliegen van me af slaan. Als de vliegen bij mijn ogen zitten kan ik ook mijn oren gebruiken als vliegenmeppers.

Hoe noem je me?
Waarschijnlijk weet je wel dat ik een kalf heet als ik heel klein ben. En dat ik een koe heet als ik heel groot ben. Maar ik heb nog twee namen: pink en vaars. Zodra ik 1 jaar ben heet ik een pink. Ik word een vaars als ik zelf een kalfje heb gekregen. Vanaf nu geef ik ook melk. Pas als ik voor de tweede keer een kalfje krijg ben ik een echte koe.

Grazen
In de wei kan ik lekker veel gras eten. Ik pak het gras vast met mijn tong trek de bovenkant er van af. Die eet ik dan lekker op. Per dag kan ik wel 80 kilo gras eten. Nadat ik heb gegeten, ga ik herkauwen. Dan ga ik lekker liggen om mijn eten nog eens goed klein te kauwen.

Wist je dat … ?
… het mannetje een stier heet, en het vrouwtje een koe.
… een koe tussen 500 – 600 kilo weegt en wel 20 jaar oud kan worden.
… koeien 9 maanden zwanger zijn, en dan 1 of 2 kalfjes krijgen.
… een koe ongeveer 25 liter melk per dag kan geven.
… een koe wel 4 magen heeft.
… een koe maar 20 minuutjes per dag hoeft te slapen.