Onze kippen
Noordhollandse Blauwe
Noordhollandse Blauwe
Hollandse Kuifhoen
Hollandse Kuifhoen
Wyandotte
Wyandotte
Cochin
Cochin
Serama
Serama
Groninger Meeuw
Groninger Meeuw
Hollandse Hoen
Hollandse Hoen
Barnevelder
Barnevelder
Hollandse Kuifhoen
Hollandse Kuifhoen foto 2
Wyandotte
Wyandotte foto 2
Orpington
Orpington
Brahma
die is groot !
Witte Leghorn
Witte Leghorn
Parelhoender
Parelhoender
Onze kenmerken

75 soorten ‘tok’
Als je goed luistert, hoor je dat ik veel verschillende geluiden maak. Ik maak tot wel 75 geluiden, en elk geluid betekent iets anders.
We kunnen elkaar waarschuwen voor gevaar, maar we laten ook weten of er iets lekkers is.
En soms kakel ik heel hard, dan is de kans groot dat ik een ei leg.

Wie is de baas?
Ik vind het belangrijk om te weten wie de baas is in ons kippenhok. Dan weten we
wie het eerst mag eten, en wie op de hoogste stok mag zitten. Ik vind dit zo belangrijk dat ik zelf in een groep van 100 kippen weet welke rang iedereen heeft.

In bad
Mij borstelen is wel heel erg lastig. Gelukkig heb ik daar een truc voor gevonden. Ik ga in bad! Niet in een bad met water, maar een zandbad. Door lekker in het zand te rollen worden mijn veren weer schoon.

Eieren leggen
Ik leg elke 26 uur een ei. Daarvoor heb ik wel 13 uur licht nodig. In het wild stop ik met eieren leggen op dagen dat de zon minder lang schijnt. Op de kinderboerderij laten ze soms de lamp aan, zodat ik blijf leggen.
Als er een haan bij mij in het hok loopt kan hij mij bevruchten. Als ik dan een ei leg kan daar een kuikentje in komen, maar dan moet ik er wel op blijven zitten, dat heet broeden. Na 21 dagen broeden komt er dan een kuiken uit.

Zoek je iets, kip?
Heb je mij wel eens met mijn poten door de grond zien harken? Dan ben ik niet iets kwijt, ik ben op zoek naar iets lekkers, zoals
wormpjes, zaden en insecten. Ik pik dan ook wat kleine steentjes op, maar die heb ik nodig om mijn eten te malen in mijn maag, ik heb namelijk geen tanden. Op de kinderboerderij eten wij ook graan en legmeel.

Wist je dat … ?
… een mannetjeskip een haan heet, een vrouwtje een hen is.
… een kip tussen de 500 gram en 3 kilo weegt, en wel 7 jaar kan worden.
… een kip wel 10 tot 20 kuikens kan krijgen per keer. Dan moet ze wel 10 tot 20 eieren      leggen.
… niet alle eieren dezelfde kleur hebben. Aan de kleur van de oortjes van de kip kun je zien      welke kleur het ei krijgt. Rode oortjes geven een bruin ei, witte oren een wit ei.
… een kip al na 20 weken haar eerste ei legt.
… één van de kippen een haan nadoet als er geen echte haan is. Ze kukelt als een haan en      gaat er soms echt op lijken.