Onze varkens
Guusje
Aankomstdatum: 11-05-2015
Geslacht: vrouwtje
Ras: Blokhovens Linievarken
Guusje

Babe en Bacon
Babe (links op de foto) Bacon (rechts op de foto)
Aankomstdatum: 05-03-2015 (geboren 2012)
Geslacht: beide vrouwtje
Ras: Göttinger
BabeBacon

Onze kenmerken

Kletsen
Ik kan veel verschillende geluiden maken, wel 26 soorten. Een normale knor laat ik horen als ik iets herken. Ik knor kort als ik iets nieuws ontdek. Bij heel veel korte knorren ontdek ik niet heel veel, maar begroet ik jou of een ander varken. Als ik heel opgewonden ben, ga ik zelfs piepen. Maar ik kan je ook laten weten dat ik pijn heb, door te gillen.

Lekker in bad
Ik kan niet zweten en ook niet hijgen zoals een hond. Ik heb een andere manier om af te koelen, in een lekker modderbad gaan. Zo koel ik af en de aangekoekte modder zorgt gelijk voor een beschermlaagje tegen insecten en tegen de zon. Ik kan namelijk net als jij verbranden in de zon. Ik heb namelijk niet zo veel haar. In de zomer moet je me soms helpen met het maken van mijn modderbad, door er extra water in te spuiten.

Biggen-pikorde
Als ik biggen krijg zoeken die een speen uit om te drinken. Die speen houden ze tot ze stoppen met melk drinken. De sterkste big zorgt dat hij de beste speen krijgt. Daar komt de meeste melk uit, waardoor die big de grootste en sterkste blijft.

Slimmerd
Mij kun je veel dingen leren, maar daar moet je wel wat tijd voor nemen. Je kunt het best beginnen als ik nog klein ben. Als je me iets lekkers geeft als ik iets goed doe, onthoud ik dat. Ik kan bijvoorbeeld leren te gaan zitten als je mijn naam zegt. Je kunt me ook leren traplopen.

Wroeten
Het liefst wroet ik de hele dag met mijn neus door de aarde. Ik ben dan op zoek naar wormpjes, insecten en wortels van planten. Als je mij op een stuk gras los laat wordt dat snel een berg aarde. Op de kinderboerderij krijg ik ook brokken, omdat ik niet altijd zelf op zoek kan naar eten.

Wist je dat … ?
… een mannetjesvarken een beer heet, en het vrouwtje een zeug.
… een varken tussen de 60 en 300 kilo weegt en ongeveer 15 jaar oud wordt.
… varkens 115 dagen zwanger zijn, en dan 10 tot 15 biggetjes krijgen.
… varkens eigenlijk heel lui zijn. Ze slapen ook overdag veel.
… varkens zindelijk zijn. Ze poepen en plassen altijd op dezelfde plek.
… varkens niet goed kunnen zien en kleurenblind zijn.1